středa 6. května 2015

Domácí kváskový chléb - recepty

 
Recept ručně:
 
Mám jeden  recept, podle kterého peču všechny chleby. Jenom občas vyměním mouku nebo semínka. Nepotřebuji vážit, stačí kelímek nebo sklenice cca 200-250ml.

2PL kvásku rozkvasím s 150g žitné mouky a 180ml vody do 2 dne. po10-12hod přidám
1,5 K vody / piva, podmáslí/
1 K žitné mouky
5-6 K hl. mouky
1,5 PL soli
3PL semínek / já  dávám lněné a sezamové /
1PL kmínu
vypracovat těsto, po 30min 2x překládat a pak do ošatky a nechat kynout 3-4hod v teple, nebo 12-15hod v lednici.
Péct na 250 se zapařením 10 minut, a pak na 190 ještě 30-40 minut.
 


 
Recept pro robot: Od Hanky S.
 
 2PL kvásku z lednice rozkvasit :150g cel. žitné mouky a 180ml vody, po 10-12h přidat, 
100g žitné mouky, 400g hl. mouky, 2kl soli, kmín a asi 250ml piva (může být  podmáslí, bílý jogurt, syrovátka nebo i obyčejná voda) zadělat a v robotu míchat asi 10-15 minut.  Nechat 2h kynout v olejové míse s překládáním, pak stočit do ošatky a nechat kynout ještě tak 2h na lince v igelitu.
Péct na 250 se zapařením 10 minut, a pak na 190 ještě  30 minut...

Žádné komentáře:

Okomentovat